Mituri despre sanatate si fitness ce nu trebuie sa le mai crezi

Mituri

Suntem mereu asaltati in timp ce navigam pe web cu tot felul de reclame in care ni se recomanda cum sa slabim rapid, cum sa scapam in nu stiu ce interval de timp (scurt) de un virus prin nu stiu ce medicament sau tratament miraculos. La tv si la radio la fel, tot felul ce produse miraculoase de imbunatatirea a calitatii sanatatii noastre. De asemenea, multe mituri consacrate care s-au transmis de la o generatie la alta si acum au pornit de la o premisa gresita, iar acum, „unda de soc a exploziei” si-a facut treaba. Toata lumea a ramas prostita. Trebuie sa incetezi sa mai crezi anumite lucruri daca vrei sa iti fie bine si trebuie sa intelegi ca toate reclamele nu au ca scop ca tu sa fii bine, ci sa faca bani, profit.

Sa vedem cateva dintre aceste mituri:

1. „Fa acest exercitiu ca sa arzi grasime din aceasta zona”

Corpul arde grasime de unde vrea el si in mod uniform, nu arde grasime pe zone.

2. „Nu manca acest aliment daca vrei sa slabesti si sa nu iti distrugi sanatatea”

Aici este un pic de adevar, caci unele alimente chiar ca sunt facute numai din prostii, iar aici ma refer la alimentele procesate (snacks-uri, chips-uri, fast-food etc.). Dar, totusi, poti manca absolut orice cat timp nu sari calul. De exemplu, eu consum zahar si ulei si grasimi saturate, dar consum cu masura. De asemenea, nu iti vei distruge sanatatea daca gusti un chips sau o gura de suc, cat timp ramai la stadiul de gustat.

3. „Mananca acest aliment ca sa slabesti si ca sa iti imbunatatesti sanatate”

Un aliment nu are cum sa te faca sa slabesti si nici nu iti poate imbunatati sanatatea, singur. Trebuie sa consumi o gama larga de alimente sanatoase si cu masura daca vrei sa fii sanatos si in forma fizica maxima. De exemplu, stim ca grapefruit-ul ajuta la slabit. Ce ar fi sa mananca acum 1 kg de grapefruit, gandindu-ma ca slabesc, nu? Ei bine, acest lucru iti va aduce in organism 1000 de calorii bune si iti garantez ca vei avea parte de efectul dorit.

4. „Iti curge nasul? Tusesti? Ia medicamente repede!”

Cea mai mare prostie este sa iei medicamente la raceala. De ce? Pentru ca faci sistemul imunitar comod si vei fi mai predispus la boli in viitor. Cand un virus intra in corp, sistemul imunitar in loc sa fac anticorpi sa lupte cu virusul si sa devina rezistent la acel virus, va astepta anticorpi din exterior, caci asa este obisnuit. Este ca si colesterolul: daca ficatul nu simte ca a aparut o sursa de colesterol din exterior, atunci va secreta el, iar daca detecteaza colesterol din exeterio, nu va mai secreta. In corp mereu exista echilibru.

Daca iti curge nasul, sufla-l si consuma alimente sanatoase. Daca tusesti, bea ceaiuri, fa-ti propriile remedii naturale (miere cu ridiche neagra, de exemplu) si iti garantez ca nu vei mai fi predispus la viroze. De asemenea, fa sport ca sa elimini constant toxinele din corp.

Nu ma intelege-ti gresit, trebuie sa iei medicamente, dar cand este chiar deja un stadiu final. Eu vorbesc despre preventie si despre luatul de medicamente pentru fiecare lucru minor.

5. „Imbraca-te sa nu racesti!”

Ma rog, acum nu trebuie sa iesi iarna in tricou, dar, ce vreau sa subliniez, este faptul ca nu frigul provoaca raceli, gripe, viroze, ci virusuri, bacterii, fungi. Ideea cu frigul a pornit de la faptul ca iarna racim mai des. Dar acest lucru se intampla, pentru ca iarna oamenii stau mai mult in locuri inchise si respira acelasi aer, nu se misca, stau inghesuiti, dau drumul la centrala si fac organismul comod. Aceste lucruri te fac sa racesti, nu frigul. Tocmai ca virusurile favorizeaza mai mult caldura decat frigul.

Iesi afara si ia aer curat, nu mai sta in casa ca o closca!

6. „Daca vrei sa iti dezvolti musculatura, trebuie sa te ingrasi”

Musculatura se dezvolta daca sustii un antrenament de forta corect, daca te alimentezi corect, cu multe proteine impreuna cu carbohidrati si daca iti activezi neurotransmitatorii corespunzatori. Nu are nicio legatura cu ingrasatul.

Faci sport, fibrele musculare se distrug si este nevoie sa se refaca. Pentru a se reface ai nevoie de „material de constructie” si de „muncitori”: materialul de constructie sunt aminoacizii, iar muncitorii sunt neurotransmitatorii (celulele satelit, testosteronul) si vitaminele, mai ales, Vitaminele B-Complex.  Toate acestea au nevoie de focalizare completa si de timp, si din acest motiv este nevoie de odihna, pentru ca organismul sa se focalizeze pe refacerea fibrelor musculare si sa transmita nutrientii esentiali la locul faptei.

7. „Trebuie sa faci abdomene multe daca vrei sa se vada abdomenul”

Da, trebuie sa faci abdomene daca vrei sa iti dezvolti muschii abdominali, dar un abdomen vizibil este cel fara grasime, iar grasimea abdominala nu o arzi prin abdomene, ci daca faci sport intens si daca esti atent la ce mananci si cum mananci.

8. „Daca mananci gras, te ingrasi”

Fals! Daca mananci mult te ingrasi, nu daca mananci gras! Din contra, grasimile nesaturate ajuta la refacerea musculaturii si la arderea grasimilor. Dar din nou spun, totul trebuie facut cu masura.

9. Te ingrasi de la stres

Daca nu ai cumva probleme cu gandele hormonale, atunci singurul motiv pentru care te poti ingrasa este daca mananci prea mult si nu te misti suficient. Stresul este o reactie a organismului de auoaparare ce apaare in momente critice, dificile, de sperietura, prin secretia de cortisol, un neurotransmitator care inhiba celulele corpului de glucoza din sange, focalizand-o mai mult spre musculatura si din acest motiv te simti slabit si iti este pofta de dulce la stres, caci corpul cere glucoza intr-una, desi o are, dar nu o primeste.

De asemenea, mai determina secretia de grelina, neurotransmitator responsabil cu senzatia de foame. Dar, daca respecti un stil de viata sanatos, echilibrat, chiar si in situatiile de stres, nu ai cum sa te ingrasi. Daca la fiecare ora infuleci o ciocolata, atunci ce sa mai zic?

10. Daca te lasi de fumat, te ingrasi

Nimic mai fals. Fumatul nu are nicio legatura cu metabolismul si cu glandele hormonale. Daca te lasi de fumat, corpul tau continua sa ceara nicotina, iar tu confuzi acea cerere cu foamea si incepi sa mananci.

De asemenea, multi oameni inlocuiesc obiceiul de a duce tigara la gura cu rontaitul.

FIIT

Lasă un comentariu