my-life-my-way-312281

Eu am mers mereu pe conceptul ca fiecare om in viata sa trebuie sa isi croiasca propriul drum si nu sa urmeze unul deja creat, caci daca nu lasa in urma o noua cale, atunci ce rol a avut acea persoana pe aceasta planeta? Cu ce s-a remarcat?

Orice idee noua ai avea, pune-o in aplicare si crede in ea, deoarece este a ta, iar daca vreo persoana iti spune: „Nimeni nu a mai auzit de asa ceva!”, nu te descuraja, din contra, ambitioneaza-te sa inovezi si sa pui in aplicare acea idee, tocmai fiindca nimeni nu a mai auzit de asa ceva si trebuie sa auda, iar daca esuezi, incepe din nou, dar de aceasta data mai inteligent, caci tocmai acest lucru este farmecul esecului, posibilitatea de a o lua de la capat mai inteligent si mai strategic. 

Cand mi-am propus sa incep acest blog nu stiam la ce sa ma astept. Au fost persoane care, spre uimirea mea mai incurajat sa continui, dar si persoane care m-au descurajat, in sensul ca, de ce sa fac eu un blog despre sanatate, stil de viata, nutritie, fitness etc. cand deja exista o milioane. Ce aduc eu special? Si atunci m-am gandit: Daca sunt milioane de blogu-rui si pagini web despre sanatate si nutritie, inseamna ca parerile sunt impartite intr-un milion de variante, iar lumea este tot mai confuza in ceea ce priveste acest domeniu. Plus ca, majoritatea articolelor din ziua de azi sunt scrise din interes de marketing si nu din interesul cititorului, spre a-i aduce fericire si sanatate.

Eu vreau sa ajut lumea cat mai mult cu putinta, pentru ca eu consider ca ceea ce eu am realizat si descoperit este ceva unic si util.

Nu trece zi in care sa nu aud o noua idee gresita sau gresit interpretata ce a fost instalata in mintea unei persoane legata de sport, nutritie, sanatate, gatit, de fapt, despre fitness in general, iar acest lucru ma doar teribil. Lumea este continuu informata, iar apoi dezinformata. Sa nu mai spun ca repetarea unor idei si concepte este cel mai eficient si des intalnit mod de control al mintii. Repetandu-se zilnic cuvinte cheie precum, bani, smartphone, tableta, televizoare, electrocasnice, restaurante, case, rate, cont bancar, asigurare, retea de socializare(facebook) etc., lumea a ajuns sa creada ca aceste lucruri sunt esenta vietii sau ca sunt indispensabile vietii, ceea ce este total gresit is lumea a uitat de unde a plecat si ce a fost esential in viata, precum natura, activitatile fizice, gatitul, dragostea, familia etc. Dar aceasta este cea mai simpla forma de manipulare si control al mintii, caci exista multe alte moduri mai avansate, nestiute de oamenii de rand, dar daca s-ar cauta un pic pe motoarele de cautare bine cunoscute, ar ramane uimiti ce ar gasi.

Acestea fiind spuse, ca o mica mare paranteza, vreau sa deschid un pic ochii cititorilor asupra ce inseamna o viata sanatoasa si fitness-ul si de ce trebuie sa fie scopul fiecarui om, prin prezentarea propriului meu stil si a propriilor mele tabieturi si rutine zilnice.

Dupa cum am mai spus si ma repet, inainte de a face o schimbare in jur, trebuie sa fac o schimbare in interior. Trebuie sa realizezi si sa te focusezi asupra ceea ce iti doresti cu adevarat. Dacar doresti sa slabesti si sa ramai in forma mult visata, trebuie sa faci o schimbare definitiva, caci nu exista o cura de slabire temporara (cateva luni), ci doar stiluri de viata permanente.

Visul meu inca de la 10 ani a fost sa slabesc, sa arat bine, sa le arat tuturor celor care ma luau in batjocura ca sunt mai bun decat ei si decat ma vad ei. Aveam in minte creata o imagine. O imagine cu mine in modul in care mi-as dori sa fiu si, poate nu iti vine a crede, imaginea este aceea pe care o am astazi.

Este fantastic ce multe poate face o simpla viziune cand ai ambitie si iti doresti din rasputeri sa realizezi acea viziune. Iar eu am reusit. Sunt in acest moment in cea mai buna forma a mea fizica si spirituala de pana acum. Si tu poti fi in forma ta maxima daca iti doresti cu adevarat acest lucru si crede-ma ca satisfactia este dincolo de imaginatie. Iti este din ce in ce mai greu sa te trezesti dimineata sau sa treaca o zi fara sa zambesti. Aici si vroiam sa ajung. In momentul in care ajungi sa apreciezi totul in viata, si un copac, si un zbor de pasare, si un rasarit de soare, si o zi frumoasa, si o portie de mancare pe care o servesti, si faptul ca te-ai trezit dimineata bine dispus, atunci iti garantez ca ai atins si descoperit secretul si calea fericirii tale.Totul se rezuma la modul in care te trezesti dimineata si in care iti incepi ziua. Daca incepi ziua trist, pesimist, suparat, obosit, tot restul zilei va fi asa.

Dimineata

Eu cand ma trezesc dimineata, primul lucru pe care il fac este sa ma intind, sa zambesc si sa ii multumesc lui Dumnezeu ca m-am trezit odihnit si bine dispus. Mai departe sunt doar efecte ale acestei cauze.

Dupa ce m-am ridicat din pat, ma duc la baie si ma spal pe fata cu apa rece, zambesc din nou in fata oglinzii, dupa care imi masor circumferinta taliei si a gatului , pentru a vedea stadiul in care ma aflu si sa notez, caci tinerea evidentei este elemet cheie in fitness. Dupa fac un pic de yoga, aproximativ 15 minute. Yoga are remedii uimitoare asupra starii tale de spirit si a tonusului muscular: creste metabolismul, elibereaza de stres, ofera energie, pune sangele in miscare.

Terminand si cu invioarea, imi fac patul, caci nu imi place dezordinea si merg sa fac un dus rapid scotian (scaderea treptata a temperaturii apei, de la calduta, pana la rece) si ma imbrac in haine corespunzatoare (de casa sau de strada in functie de ce urmeaza sa fac).

Cobor, apoi, in bucatarie si beau 2 pahare de apa calda-fierbinte pentru detoxifiere si hidratare (imi „activez” organele interne) dupa care servesc micul dejun (negresa cu fulgi de ovaz) si iau un comprimat de magneziu si vitamina B6. Dupa ce am terminat, imi beau ceaiul verde (dupa ce am fiert un litru de apa, opresc focul si adaug o lingura si jumatate de ceai verde si iasomie si las la infuzionat maxim 10 minute apoi strecor in doua recipiente de 500 ml in care am adaugat jumatate de felie de grapefruit, caci calitatile ceaiului verde sunt mai bine absorbite de catre organism in prezenta citricelor, in absenta carora se pierd in mare parte in procesul de digestie) toate acestea in timp ce citesc stirile matinale si noutati din diverse domenii (medical, stiinta, fitness).

Urmeaza sa imi stabilesc prioritatile pe ziua respectiva si sa imi stablesc ce mese servesc si ce efort fizic fac, astfel incat la finalul zilei sa fiu mereu cu mai putine calorii acumulate decat arse (folosesc aplicatia si pagina www.myfitnesspal.com). 

Acesta este ritualul meu de dimineata zilnic. Mai departe depinde de zi. In cazul in care am o zi libera, imi fac rutina de antrenament si fac dus dupa antrenament, nu inainte, altfel, imi urmez programul prestabilit (facultate, servici) si fac antrenamentul dupa masa sau seara.

(Pentru a vedea antrenamentul meu aceseaza acest link)

Miezul zilei

Miezul zilei la mine este mereu variat si nu prea este strict. Singurul lucru strict sunt mesele si antremanetele care sunt cu program fix. Mesele le servesc la fiecare 3 ore (incepand de la micul dejun pe care l-am servit la cel tarziu 45 de minunte de la trezire) si am grija sa nu depaseasca 600 kilocalorii (exceptie micul dejun care contine in jur de 800 kilocalorii) si ma focalizez sa contina 20-40 g de proteine. Astfel, servesc 4-5 mese pe zi. Trebuie sa mai precizez faptul ca eu tot ce imi pun in farfurie cantaresc sau imi calculez de dinainte marimea portiei in functie de ce ingrediente am pus la o anumita reteta (de exemplu, portia la negresa proteica cu fulgi de ovaz este 1/9 din cantitatea totala). 

Mesele mele sunt cam repetitive, in sesnul ca nu am variatiuni prea mari. Meniul este cam acelasi.

 Untitled2

Ideea este ca daca cunosti cateva notiuni minimale d-ale gastronomiei si ai un pic de pasiune si iti creezi un stil propriu sau o dieta proprie, mai departe imaginatia este limita.

Eu sunt lacto-ovo-vegetarian, deci consum lactate, branzeturi, oua , chiar si carne de peste (macrou, ton, sardine), iar toate mesele mi le prepar singur. Tot ce cumpar este in stare prima, neprocesata sau preparata. Nu imi place si nu am incredere sa imi imi pregateasca altcineva mancarea, pentru ca imi place sa stiu ce ingrediente introduc si imi place sa o fac dupa propriul plac. De asemenea, oua nu consum decat ecologice sau din surse sigure ce au stampilate cifrele 0 sau 1 in fata. 

Am ales acest stil, deoarece animalele din comert sunt tinute in conditii inimaginabile, maltratate si dopate cu furaje modificate genetic si pline cu hormoni de crestere. Iar noi, mancatorii de carne, asimilam tot ce acel animal nu a apucat sa metabolizeze, adica toti hormonii si stresaul prin care a trecut acel animal inainte sa moara. Plus ca, animalul simte cu o luna inainte ca va avea sa moara.

(Daca doresti sa fii informat mai amanuntit, urmareste aceste scurtmetraje, dar te previn ca imaginile sunt socante si pot provoca traume: Maltratarea animalelor, De la ferma in frigider, Pericolul consumului de carne 1 si 2)

Fructe nu prea mananc, deoarece incerc sa evit zaharul de orice fel, ori ca e fructoza, ori ca e sucroza, ori ca e glucoza, tot zahar este, totusi consum banane, dar in reteta mea de negresa cu fulgi de ovaz sau ca ingredient in alte retete, precum budinca cu avocado si unt de arahide, smoothie de banante si unt de arahide etc. In schimb, de la grasimi nu am retinere cat timp sunt de tip nesaturat, iar cele de tip saturat le preiau doar din lactate din lapte de vaca integral si din surse sigure. Am ales sa imi preiau energia mai mult din grasimi si din proteine, deoarece o masa in care predomina proteinele si grasimile, iar nu carbohidratii (exceptie fiind fibrele), ofera o senzatie de satietate mai mare si pe perioada mai indelungata, astfel ca este usor de aplicat stilul de viata cu mese in portii mici si la fiecare 3 ore (si nu este nevoie sa imi micsorez stomacul prin operatie precum alte persoane).

Incerc ca pe langa programul meu de antrenament sa merg pe jos pentru a compensa cantitatea de kilocalorii arse. Merg pe jos aproximativ 2 ore pe zi (13 km), iar in ziua de pauza (antrenamentul meu consta se desfasoara pe 3 zile) ajung sa merg pe jos chiar si 4 ore , sau sa alerg 45 de minute (sprinturi de 30 de secunde cu pauza de 1-2 minute intre serii, pe distanta de 12 km) daca este frumos afara si sa merg inca 2 ore. 

Seara

Seara de obicei incerc sa ma relaxez, cat mai mult cu putinta. Ultima masa am grija sa o servesc cu cel tarziu 3 ore inainte de culcare, adica in jur de ora 7, caci ma pun la culcare pe la ora 10-11.

Incerc sa ma relaxez citind (retete, curiozitati) sau uitandu-ma la un filmd bun sau scriind pe blog. Uneori mai fac exceptii si mai lucrez pentru urmatoarea zi de facultate in caz ca este nevoie.

Cam aceasta este rutina mea zilnica sau ce am cel mai mult in vedere zilnic. Dupa cum s-a observat nu am un regim strict sau alte lucruri. Cunosc doar anumite notiuni de baza pe care le adaptez la corpul meu si mi-am creat un stil propriu. Aceasta este cheia, de fapt. Sa cunosti anumite tehnici de baza, iar apoi tot experimentezi si aflii geneticul tau si iti creezi un stil propriu. Niciun stil nu se potriveste la doua persoane diferite, caci fiecare are alte enzime in aparatul digestiv, alte gene si nu coreleaza. Chiar si vedetele pe care toata lumea le observa au un regim personalizat creat de un antrenor personal conform geneticului lor.

FIIT inseamna fitness in interiorul tau; inseamna sa iti creezi o rutina proprie si un stil propriu conform corpului tau si spiritului tau. Nu exista o dieta mai buna ca alta. Oricare este buna cat timp se potriveste nevoilor tale, genei tale si cat timp o respecti in mod constant si permanent.