Stresul si somnul, duo-ul care ne dirijeaza viata – Articol bazat pe o poveste reala

Viata simpla

Stiu ca va este lene si nu aveti timp sa cititi articole mai lungi un pic, dar va spun ca acest articol merita citit si nu dureaza mai mult de 5 minute. Pana acum acum vorbit despre importanta somnului si efectele negative ale stresului bazat pe dovezi stiintifice si pe teorii, iar toate acestea au fost obiective si generale. Acum vreau sa vorbesc pe un caz real, o persoana afectata de acest duo paradoxal. De ce l-am numit asa? Pentru ca stresul distruge somnul, iar absenta somnului te predispune la stres.

Acest articol, dupa cum am spus este bazat pe o poveste reala. Este vorba despre un copil care s-a nascut in conditii relativ normale, natural, cu cateva complicatii insa, caci la nastere nu a iesit cu capul inainte, ci cu fundul si infasurat in jurul cordonnului ombilical. Nu a respirat la nastere, dar in cele din urma si-a revenit, in urma interventiei medicilor. Acest copil a crescut, ca orice copil, impreuna cu parintii si in contextul problemelor familiare de riguare pe care fiecare familie le are.

Problemele insa au fost mai deosebit in cazul acestui copil (nu intru in detalii), si l-au determinat sa duca o viata nu prea linistita. De asemenea, mancarea ce i se oferea nu prea era de calitate, caci era mai mult procesata si de tip fast-food: Viva, Olla, Chips-uri, Snacks-uri, Croissante, McDonald’s, Simpa, mancaruri gata facute la conserva. Ma rog, sa fim seriosi acum, ce copil nu mananca dulciuri si la McDonald’s? Fiecare copil are pofte si vrea cate o ciocolata. Problem a fost insa alta. Pentru acest copil nu mai erau doar pofte, ci mancare de zi cu zi. Din ce cauza? Parintii nu gateau, iar stresul si nelinistea de acasa la care acest copil era mereu expus il faceau sa aspire la acesti carbohidrati simplii si grasimi trans.

 

Fast-food reclama

Acest copil a devenit supraponderal si avea chiar inceput de probleme cu inima, caci din cand in cand avea intepaturi in zona pectorala, in partea inimii. Aceasta crestere in greutate a facut sa fie discriminat de ceilalti copii si sa traiasca in mult mai mult stres. Incepuse chiar sa se joace si sa vorbeasca de unul singur in casa, cu prieteni asa-zisi imaginari.

Copilul nu dormea bine, se trezea noaptea mereu, avea cosmaruri si in fiecare zi in drumul spre casa, de la scoala, se ruga la „Doamne Doamne” pentru o dupa-amiaza linistita, in care sa se poata uita si el linistit la desene animate sau sa iasa la joaca linistit. Evident, rar se intamplau aceste lucruri.

Dupa cum vedeti, stresul si somnul necorespunzator sunt in legaura stransa si afecteaza organismul oricarui om, chiar si un copil de 9 ani. 

Echilibru

Parintii in cele din urma au divortat si copilul a ramas cu tatal. Copilul astepta de mult acest moment si a inceput sa fie mai linistit si mai fericit, dar greutatea lui a raas aceeasi. Copilul a intrat in clasele V-VIII si deja hormonii incepeau sa se dezlantui in interiorul sau, perioada adolescentina batand la usa. Copilul era atras si el de cate o fata, dar toate il respingeau datorita aspectului sau. Baiatul, caci era un baiat dupa cum cu siguranta v-ati dat seama, avea un suflet nemaipomenit de bun si mare, insa nu a contat, caci fetle mereu isi doreau baieti aratosi si golanasi.

Intr-o zi, baiatul a avut o viziune, un vis: S-a vazut slab, inalt, mai aratos decat toti baietii pe care fetele, la care el aspira, ii doreau si fetele sa vina la el, iar el sa le respinga. A visat sa fie mai bun ca toti. Astfel, s-a ambitionat si a inceput sa faca sport si sa manance doar mancare gatita in casa, facuta de noua concubina a tatalui. De asemenea, baiatul se uita la desene si filme cu super-eroi si mereu isi dorea sa arata ca ei.

Dupa cum bine credeti, baiatul a ajuns sa fie persoana din visul lui. A ajuns sa fie propriul lui super-erou. Vedeti voi? Este nevoie doar de un vis si sa crezi in el mereu, orice ar fi, pentru a pune in aplicare orice.

Momente dificile

Baiatul acum este foarte atent la ce mananca, face sport zilnic, a ales sanatatea inainte de toate si a inclus in viata sa toate Cele 50 de Porunci ale Fintess-ului si toate Obiceiurile pentru o viata sanatoasa.

Totusi, in ciuda acest lucruri, urmarile din trecut si problemele de acasa nu l-au depasit complet. Pana la urma, oricat de atent ai fi la ce mananci, ce sport faci sau ce obiceiuri ai, trebuie sa iti controlezi emotiile si psihicul, lucru extrem de greu si de durata lunga. Astfel ca, stresul si somnul inca mai reprezinta pentru el probleme.

In doua zile consecutive, nu a dormit bine; a dormit 8 ore, dar s-a trezit in ambele zile la 3 noaptea si nu mai putea sa doarma, caci grijile din viata sa se invarteau in minte si cauta solutii la acestea. Dimineata s-a trezit nu prea odihnit, iar acest lucru i-au schimbat personalitatea, parca nu mai era el: era mai nervos, mai tafnos, il enerva orice persoana, la orice intrebare ii crestea ritmul cardiac si raspundea cu ton ridicat, era complet schimbat. Motivul? Stresul si somnul!

Deci, vedeti voi? Duo-ul paradoxal, lipsa somn->stres si stres->lipsa somn, ne distruge din interior spre exterior sau invers, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic, oricare ar fi varsta.

Sfatul meu este sa incercati cat de mult cu putinta sa evitati stresul si sa dormiti bine. Acesti doi baieti daca nu sunt tratati ca atare iti pot distruge viata daca vin impreuna, somn de proasta calitate si stres zilnic. Te distrug complet, iar leac nu exista. Singurul leac este control psihic, realizat in mod prevenitv si regulat. Cititi pentru detalii mai exacte Importanta somnului si Efectele stresului asupra organismului.

In incheierea acestui articol, vreau sa stiti ca acest baiat, protagonistul acestei povesti reale, se numeste Tomegea Razvan-Andrei si este autorul acestui blog.

Tomegea Razvan

FIIT

Lasă un comentariu